Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Farovška kapela, znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Farovška kapela, znamenje z nišo
There are no translations available.

Na travniku sredi naselja, med dvema drevesoma, nedaleč od magistralne ceste Maribor – Gornja Radgona. Benedikt

O nastanku znamenja ni natančnih podatkov. Nekoč je v niši stala skupina sv. družine, ki pa naj bi jo ukradli že v sedemdesetih letih. Sedanji kipec Marije, ki je nekoč krasil Farovški križ, je bil v nišo postavljen sredi devetdesetih let. Pred tem ga je obnovil Andrej Borko iz Ihove.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik. Nad visokim, nekoliko širšim zidanim in ometanim podstavkom, se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Prednjo stranico malo nad podstavkom členi s šilastim lokom zaključena niša, v kateri je še ohranjen gornji del lesenega okvirja. Nišo flankirata kanelirana pilastra z ločenima bazama in kapiteloma, ki nosita profiliran šilast lok nad nišo. Poševni stranici trikotnega čela krasi preko lijakaste oblike izstopajoč okvir, ki se ponovi na zadnji stranici znamenja. Stranski steni členi močno profiliran venčni zidec, ki ga v spodnjem delu bogati zobčast motiv. Dvokapno streho, pokrito z betonskima ploščama, na vrhu krasi preprost pločevinast križec.

V niši je stoji solidno izdelan lesen Marijin kipec. Marija je desnico položila na prsi, levico rahlo steguje naprej, pogled pa je povzdignila v nebo. Oblečena je v ozkih vzporednih gubah padajočo redečo obleko z belim pasom in ovratnikom ter moder plašč z belo podlogo, ki ji pokriva tudi glavo. Plašč razgibavajo večje, mestoma ravno tako vzporedne gube.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.