Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Farovški križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 16 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Farovški križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Ob robu novega naselja v neposredni bližini lovskega doma, ob cesti, ki vodi iz Benedikta v Trstenik. Lovska cesta 17

O postavitvi križa ni natančnih podatkov. Verjetno je bil postavljen med obema vojnama, ko naj bi, kot je razvidno iz Župnijske kronike, tod mimo šla procesija sv. Rešnjega telesa. Leta 1984 ga je obnovil Andrej Borko iz Ihove. Tedaj so na razpelo pritrdili prvotna lesena kipa Križanega in Marije, ker pa sta bila kmalu spet v zelo slabem stanju, so ju čez nekaj let odstranili. Kristusa so nadomestili z novim, ki je bil hranjen v cerkvi in je verjetno izviral iz nekdanjega Valhovega križa v Spodnji Bačkovi. Marijo so imeli do sredine devetdesetih let hranjeno v župnišču, nato so jo postavili v Farovško kapelo.

Lesno razpelo stoji na širokem podstavku, zidanem iz nepravilno oblikovanih kamnov, vezanih z malto. S prednje strani ga ob robovih krasi preprosta vrezana bordura, v spodnjem delu pa je vanj vrezana letnica obnove 1984 in napis ŽUPNIK ZANJKOVIČ IVAN BENEDIKT / IZDELAL ANDREJ BORKO IZ IHOVE. V zgornjem delu je nanj pritrjen leseni kip Križanega, nad katerim je pločevinasta ploščica z napisom INRI. Kristusovo sklonjeno glavo krona trnjeva krona, boke pa mu ovija bela opasica z močno razgibamo draperijo ob straneh. Razpelo na vrhu ščiti dekorativno obdelana pločevinasta strešica.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.