Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Fišerjeva kapela, kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 16 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Fišerjeva kapela, kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Sredi naselja Benedikt, ob cesti, ki vodi na Drvanjo. Slatinska cesta 2
13_1_Fiserjeva_kapela
Po pričevanju sedanjih lastnikov je bila kapelica postavljena leta 1902. Namen postavitve ni znan, vemo le, da so jo na koščku zemlje, ki so jo odkupili od trgovca Krmeka, postavili Fišerji. Nazadnje je bila obnovljena leta 2000.

Kapelica je v tlorisu kvadrat s petosminskim zaključkom. Nad vhodnim delom se dviguje manjši leseni zvonik, oblečen v pločevino. Fasado predira šilastoločna vratna odprtina, katero zapirajo lepo izdelana in delno zastekljena lesena vrata. Trikotno čelo fasade obdaja močno profiliran okvir, ki se nad vrati trikotno izboči. Spodnja stranica okvirja se kot venčni zidec nadaljuje na stranski in zadnjo steno. Stranski steni kapelice predirata šilastoločni okenski odprtini, zaprti z zastekljenima lesenima okvirjema, zadnjo pa manjša okrogla odprtina, ki delno sega v venčni zidec. Precej strma dvokapnica, v zadnjem delu oblikovana skladno s petosminskim zaključkom, je krita z rdečimi opečnimi strešniki. Zvonik predirajo štiri šilastoločne okenske odprtine. Pokriva ga razgibana neogotska pločevinasta strešica, na vogalih obogatena s štirimi vitkimi piramidicami. Vrh zvonika krasi na krogli stoječ kovinski patriarhov križ z dvema prečkama. Kraki križa imajo deteljičaste zaključke. Manjši križci kronajo tudi piramidice. Kapelico obdaja nizek betonski talni zidec. Notranjščina je obokana s križnorebrastim obokom. Lesena in pobarvana rebra v zadnjem delu slonijo na štirih služnikih z dekorativno obdelanimi prstanastimi kapiteli, ob vratih pa na dveh preprostih konzolah. Obok na križišču reber krasi lesen sklepnik, okrašen s stilizirano cvetlico.

Kapelico krasi lesen neogotski triptih. Prednja stena visokega podstavka je razdeljena na štiri polja, razčlenjena z motivom gotskih bifor, znotraj katerih je naslikan stiliziran rastlinski ornament. Tridelna preklada je ravno tako okrašena z rastlinskim ornamentom. Nad njo v višji in širši srednji niši stoji solidno izdelan lesen kipec Lurške Matere Božje , stranski niši sta prazni. Marija s sklenjenima rokama stoji na podstavku, ki posnema skale. Oblečena je v tradicionalno, v tankih vzporednih gubah padajočo belo obleko z modrim pasom in belo ogrinjalo z zlato obrobo, ki ji pokriva tudi glavo. Pogled ima zazrt v nebo, preko roke pa ji visi rožni venec.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
____________________________________________________
1 Ikonografski tip Lurške Matere Božje se nanaša na Marijino prikazovanje Bernardki Sourbious leta 1858 v votlini massabielske pečine v Lurdu. Marija se je Bernardki prikazala osemnajstkrat in ji pri enem zadnjih prikazovanj na vprašanje kdo je in kako ji je ime, odgovorila »Jaz sem brezmadežbo spočetje«, odgovor, ki ga je velikokrat najti tudi na njenih upodobitvah. Marija je upodobljena v beli obleki in kot mlado dekle, saj naj bi bila po Bernardkinem opisu stara toliko kot ona, torej štirinajst let. Glej: Lev Menaše. Marija v slovenski umetnosti. Celje: Mohorjeva družba, 1994, str. 223.
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.