Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Glunčeva kapela (Glunčova kapela), kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Glunčeva kapela (Glunčova kapela), kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Na razpotju cest, ki iz Benedikta vodita na Benediški Vrh in na Drvanjo
14_1_Glunceva_kapela
O nastanku kapelice ni natančnih podatkov. Po pripovedovanju naj bi jo leta 1879 postavili Zemljičevi, po domače »Jurekovi« iz Zgornje Ročice. Trditev je zelo verjetna, ker se v neposredni bližini nahaja posestvo Glunčevih, na katerem se je rodila Marija Zadravec ljudsko Glunec, poročena Zemljič, letnica nastanka pa naj bi bila nekoč celo vpisana nad vrati kapelice. Župnijska kronika poroča, da so kip Srca Jezusovega iz notranjščine do leta 1935 uporabljali v procesijah sv. rešnjega telesa. Kapelica je bila nazadnje obnovljena leta 2002.

Kapelica je v tlorisu kvadrat s petosminskim zaključkom. Fasado predira velika šilastoločna vratna odprtina, zaprta z lepo izdelanimi železnimi vrati z mrežastim vzorcem. Trikotno čelo obdaja rahlo izstopajoč okvir, katerega spodnja stranica je bogato profilirana in se kot venčni zidec nadaljuje okrog vseh stranic kapelice. Stranski steni predirata šilastoločni okenski odprtini, zaprti z zastekljenima lesenima okvirjema. Kapelico z vseh strani obdaja talni zidec iz pravilnih, z malto vezanih kamnitih blokov. Ker se teren rahlo vzpenja, ga je v zadnjem delu komaj videti. Z bakreno pločevino krito dvokapno streho, ki je v zadnjem delu oblikovana skladno s petosminskim zaključkom, nad čelno stranico krona bogat pozlačen križ v žarkih, ki stoji na vitkem podstavku s kroglo. Kraki križa, v katerega je vkomponiran Kristusov monogram IHS, imajo deteljičaste zaključke.

Notranjščina je obokana s križnorebrastim obokom. Lesena in pobarvana rebra slonijo na služnikih s predimenzioniranimi prstanastimi kapiteli. Obok na križišču reber krasi lesen sklepnik z napisom IHS.

Na zidani oltarni mizi stoji precej kvaliteten lesen kip Srce Jezusovo. Kristus je oblečen v tradicionalno belo srajco ter rdeč plašč z zeleno podlogo in zlato borduro, ki se mu v sprednjem delu guba v ostro zalomljenih, a voluminoznih gubah.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.