Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Hajnžičev križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Hajnžičev križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Med dvema lipama, na polju, nekoliko odmaknjen od makadamske ceste, ki vodi od Ženjaka proti Obratu. Obrat

Križ je dal po vrnitvi iz prve svetovne vojne leta 1918 postaviti Gregor Kramberger. Nazadnje ga je leta 1983 obnovil Andrej Borko iz Ihove, ki je tudi izdelal novo razpelo. Leta 2001 je vanj udarila strela in močno poškodovala lesena kipa Križanega in Marije. Sedanji lastniki Hajnžičevi so ju dali obnoviti. Trenutno ju hranijo doma in ju nameravajo ponovno vrniti na razpelo spomladi.

Leseno razpelo stoji na podstavku, zidanem iz velikih pravilnih blokov rumenkastega kamna, med seboj povezanih z malto. Podstavek kvadratnega tlorisa zgoraj zaključuje nekoliko širša betonirana plošča. Razpelo s prednje strani ob robovih krasi preprosta vrezana bordura. Konzolo, na kateri je nekoč stal Marijin kip, krasi izrezbarjena in pobarvana krilata angelska glavica. Pod njo je vrezana letnica 1983 in napis V. H./ IZDELAL ANDREJ BORKO/ IHOVA, pod njim pa stilizirana cvetlica. Ohranjeni sta obe dekorativno obdelani pločevinasti strešici, ki sta ščitili Križanega in Marijo, križ pa na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha. Kristusovo naprej sklonjeno glavo krona trnjeva krona. Čelo so mu orosile kapljice krvi. Kri mu teče tudi iz ran na strani, rokah in nogah. Boke mu ovija v dokaj neizrazitih gubah nabrana opasica z bogatejšim motivom draperije ob strani. Marija je oblečena v živahno rdečo obleko in modro ogrinjalo z belo podlogo, ki ji pokriva tudi glavo, na prsi pa stiska belo tkanino (mrtvaški prt).

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.