Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Klemenčičeva kapela, znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Klemenčičeva kapela, znamenje z nišo
There are no translations available.

Ob cesti, ki po slemenu vodi iz Štajngrove v Trstenik, blizu križišča, kjer se ta odcepi v dolino. Trstenik 4
19_1_Klemenciceva_kapela
Na tem mestu je že v času Jožefinske vojaške izmere stal lesen križ, sedanja kapelica pa je bila postavljena leta 1808. Kot pove napis, je bila nazadnje obnovljena leta 2000. Slikarije je obnovil Alojz Žekš iz Oseka.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik z zaobljenimi vogali. Nad enkrat stopnjevanim podstavkom, zidanim iz kamnitih blokov, povezanih z malto, se dviguje nenavadno visok zidan in ometan kubus. Prednjo stranico v spodnjem delu členi manjša, s potlačenim lokom zaključena slepa niša, v kateri je napis OBNOVLJENO V JUBILEJNEM LETU 2000. V gornjem delu jo členi visoka in ozka, ravno tako s potlačenim lokom zaključena odprtina, za katero se odpira večja niša. To v gornjem delu flankirata rahlo izstopajoča vertikalno postavljena pravokotnika. Stranski steni v spodnjem delu ravno tako členita plitki slepi niši. Šotorasta streha, ki jo na vrhu krona manjši stolpič, je krita s pločevino. Ravno tako je v pločevino oblečen omenjeni stolpič, ki ga predirajo štiri kvadratna okna, zaprta s pločevinastimi naoknicami. Na vrhu ima kovinski križ, ki stoji na krogli.

Na stropu niše, obokane s plitko banjo, je v medaljonu naslikan golob sv. Duha. Na hrbtno stranico je pritrjeno leseno razpelo s solidno izdelanim Križanim. Kristusovo sklonjeno glavo krona trnjeva krona, izpod katere mu po obrazu polzi kri. Kri mu polzi tudi iz ran na strani, rokah in nogah, krvava so tudi njegova kolena. Nad Križanim je na razpelo pritrjena tablica z napisom INRI. Ob križu sta na omet naslikana Marija in Janez Evangelist. Marija je oblečena v moder, Janez v rdečkast plašč, za njima pa se precej visoko dvigujejo rumenkasta tla. V gornji polovici slike je naslikano obzidje Jeruzalema in nad njim nebo. Na levi stranski steni je naslikan medaljon s sv. Terezijo. Svetnica je oblečena v belo nunsko oblačilo s črno oglavnici in drži v rokah razpelo. Pod medaljonom je naslikano stilizirano cvetje in pod njim napis SV. MALA TEREZIJA, P.Z.N. Na desni stranski steni je v medaljonu naslikan sv. Valentin. Svetnik je oblečen v tradicionalno duhovniško oblačilo. Pod medaljonom cvetje in pod njim napis SV. VALENTIN, P.Z.N. Nekoliko naivno izvedene poslikave zaznamujejo predvsem močne lokalne barve.

Znamenje stoji na široki betonski ploščadi, do njega pa vodita dve betonirani stopnici.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.