Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kralova kapela (Klobasekova kapela), znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Kralova kapela (Klobasekova kapela), znamenje z nišo
There are no translations available.

Sredi naselja, "na Gomilah". Ihova 42a

Znamenje je dal leta 1955 postaviti Janez Kralj. S tem je izpolnil zaobljubo, ki jo je leta 1942 sklenil v nemškem ujetništvu. Leta 1985 je znamenje dal prenoviti njegov sin Marjan Kralj. Poslikave je obnovil Hodnik iz Sv. Jurija ob Ščavnici, pri čemer se je držal originalnih motivov.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik. Nad nizkim, nekoliko širšim betonskim podstavkom, do katerega vodi ožja betonska stopnica, se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Prednjo stranico členi večja polkrožno vglobljena niša za kip, ki jo zapira zastekljen lesen okvir. Nišo flankirata plitko izstopajoča pilastra s predimenzioniranima bazama in kapiteloma. Fasado členi še rahlo vglobljeno pravokotno polje pod nišo. Trikotno čelo krasi preprost, v ometu izveden okvir, pod katerim teče zobčasti venčni zidec. Ta se nadaljuje na stranski steni, ki ju krasita še manjši polkrožno zaključeni niši s poslikavama, izvedenima na omet. V zadnji steni je precej visoko postavljena manjša okrogla odprtina. Dvokapna streha je pokrita z rdečimi opečnimi strešniki.

V levi stranski niši je upodobljen angel pri tesarskem delu. Prizor je postavljen v pokrajino. V spodnjem delu slike je napis MOLI IN DELAJ. Desno stransko nišo krasi upodobitev sv. Antona Padovanskega. Svetnik stoji ob bralnem pultu, na levici mu sedi Kristus, v desnici drži lilijo. Prizor je postavljen v notranjščino, skozi odprtino v ozadju pa se odpira pogled na naselje. Poslikave se nadaljujejo na trikotno čelo fasade, kjer je le v črtni risbi izveden grozd. Poslikave zaznamujeta črtna risba in omejena barva skala.

V niši stoji lesen kip Srce Jezusovo; Kristus je oblečen v belo srajco ter rdeče ogrinjalo z zeleno podlogo in zlato obrobo.

Znamenje obdaja preprosta nizka lesena ograja, ob kateri so zasajene vrtnice.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.