Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Krepekova kapela (Kozarjeva, Cesarjeva kapela), znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 16 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Krepekova kapela (Kozarjeva, Cesarjeva kapela), znamenje z nišo
There are no translations available.

Na dvignjenem terenu ob glavni cesti Lenart – Gornja Radgona

Po pripovedovanju naj bi blizu sedanje lokacije stalo znamenje že za časa cesarja Franca Jožefa. Leta 1993 so ga ob asfaltiranju ceste podrli in na sedanji lokaciji zgradili kopijo. Dokler ni znamenja še istega leta ponovno poslikala Lilijana Kavčič Tomažič, je bil v njem nekaj časa le križ. Nove poslikave motivno deloma sledijo starim, deloma pa so bile spremenjene. Tako kot v originalnem znamenju, je v osrednji niši naslikan motiv Srca Jezusovega, nekdanjega sv. Roka je nadomestil sv. Lenart, sv. Ano sv. Benedikt, popolnoma na novo pa je bila dodana poslikava na zadnji steni.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik. Nad visokim, nekoliko širšim zidanim in ometanim podstavkom se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Prednjo stranico malo nad podstavkom členi velika polkrožno vglobljena niša, zaključena z ne čisto dosledno izpeljanim polkrožnim lokom. Proti vrhu se stena rahlo lijakasto izboči in preide v trikotno čelo. Stranski steni, ki se tik pod streho lijaksto izbočita, členita manjši, podobno vrezani niši. Zadnja stena je gladka. Dvokapna streha je pokrita z rdečimi opečnimi strešniki. Znamenje v nišah krasijo za tovrstne spomenike kvalitetne poslikave.

V fasadni niši je naslikan motiv Srce Jezusovo. Jezus je upodobljen v dokolenskem izrezu. Z desnico blagoslavlja, z levico pa kaže na svoje goreče srce. V ozadju so naslikani oblaki, ki barvno prehajajo od modrih, preko vijoličnih in rjavkastih, do skoraj črnih odtenkov. V levem spodnjem kotu slike je podpis LILIJANA KAVČIČ TOMAŽIČ. V trikotnem čelu fasade je naslikana v sredini odprta knjiga, ki jo opleta trnjeva veja, nad njo golob sv. Duha, levo žitno klasje in desno grozdje. V desni stranski niši je naslikan sv. Benedikt. Svetnik v duhovniškem oblačilu stoji skoraj sredi slikovnega polja. Glavo mu obdaja močan svetniški sij. Z desnico blagoslavlja, z levico, v kateri drži knjigo pa objema škofovsko palico. Rjava tla ob straneh kompozicije bogati zelenje. V ozadju je na desni strani naslikana velika cerkvena arhitektura, z druge strani pa se razprostira blaga gričevnata pokrajina. Nebo, ki zavzema dobro polovico slike, prekrivajo oblaki, ki prehajajo od svetlo do temno modrih odtenkov. V levi stranski niši je naslikan sv. Lenart. Svetnik v črnem duhovniškem oblačilu sedi na oblaku in z desnico blagoslavlja živino, v levici pa drži škofovsko palico. Ob njem je angel z odprto knjigo v roki, v levem spodnjem kotu slike pa je naslikan možak v zelenem oblačilu, ki se obrača proti svetniku in ga prosi blagoslova za svoji dve glavi živine. Proti ozadju se vije ovinkasta cesta. Pokrajino z desne zamejuje zelenje, na levi so griči. Večji del slike zavzema nebo s svetnikom. Nebo prekrivajo oblaki, ki so v spodnjem delu nežno rožnate, skoraj bele barve, nato pa preidejo preko rdečkastih v nevihtno črne v zgornjem delu slike. Na zadnji steni je znotraj baročno razgibane oblike naslikan križ, ki ima preko zgornje prečke obešen pas bele tkanine. Križ je postavljen v blago gričevnato pokrajino, le v ospredju je nekaj skal. Dve tretjini slike zavzema nebo, prekrito z oblaki v različnih sivo-modrih odtenkih. V trikotnem čelu je letnica 1993.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.