Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kukovčeva kapela, kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 16 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Kukovčeva kapela, kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Na samem ob poljski cesti, kjer se začne kolovoz proti Kukovčevi domačiji. Spodnja Ročica 21
26_1_Kukovceva_kapela
Po pripovedi naj bi dal kapelico leta 1946 postaviti Ludvik Kukovec. Nazadnje je bila obnovljena leta 1975, vendar le od zunaj.

Kapelica je v tlorisu vzdolžni pravokotnik. V prednjem delu se v liniji fasade dviguje vitek in precej visok zidan zvonik. Fasado predira polkrožno zaključena vratna odprtina, ki jo zapirajo iz kovinskih palic izdelana vrata. Le malo nad njo jo členi lepo profiliran venčni zidec, ki se nadaljuje na stranski steni kapelice, na zadnji pa preide v lijakasto oblikovano obrobo trikotnega zaključka. Fasadno čelo, ki ga obdaja ozek izstopajoč okvir, ima obliko zgoraj odrezanega trikotnika; dolžino gornje horizontalne stranice določa širina zvonika. Stranski steni predirata polkrožni, dvojno lijakasto vrezani okenski odprtini, zaprti s preprostima zastekljenima lesenima okvirjema. Kapelico z vseh strani obdaja nizek, dvakrat stopnjevan talni zidec. Dvokapna streha je krita z rdečimi opečnimi strešniki. Zvonik predira po eno okence v prednji in stranskih stenah. Okenca so zaključena s potlačenim lokom, zapirajo pa jih lesene naoknice. Zvonik pokriva pločevinasta piramidasta streha z navzven ukrivljenim spodnjim robom, ki jo na vrhu krona preprost kovinski križ, stoječ na krogli. Pred vhodom je pravokotna betonska plošča v širini kapelice.

Notranjščina je obokana s plitkim banjastim bokom. Na stropu je naslikan razgiban osem-kotni okvir. Iz njega proti sredini, kjer je naslikan manjši, ravno tako razgiban okvir s Kristusovim monogramom IHS, dopolnjenim še s križem in gorečim srcem, raste osem iluzionistično naslikanih reber. Na zadnji steni je na dekorativno obdelanem ozadju iluzionistično naslikan baročni oltarni nastavek. Stranski steni v širini oltarne mize krasita poslikavi z naslikanima, zgoraj polkrožno zaključenima okvirjema, preostali del sten pa je - tako kot zadnja stena - nad višino oltarne mize dekorativno poslikan.

Na levi stranski steni je upodobljen sv. Florjan. Svetnik je oblečen v nošo rimskega vojščaka. V levici drži bandero, z neba pa nanj lije slap božje svetlobe. Na njegovi desni je angel, ki z vedrom vode gasi gorečo hišo. Na desni stranski steni je upodobljena Sveta družina. Marija, oblečena v rdečkasto obleko in moder plašč ter z belo naglavno ruto, sedi pred nizkim zidom,  na kolenih pa ji stoji mali Jezušček, oblečen v belo srajčko. Sredino slike obvladuje lik stoječega svetega Jožefa, oblečenega v belo srajco do tal in rjav plašč ter s popotno palico v roki. V ozadju je naslikana arhitektura, neposredno za Marijo pa se dvigujejo tri ciprese. V nasprotju s spretno naslikanimi rebri in okvirji, ki členijo notranjščino kapelice, so figuralni prizori naslikani bolj naivno. Na oltarni mizi stoji solidno izdelan lesen kipec Srce Jezusovo. Kristus je oblečen v tradicionalno  belo srajco in rdeč plašč z rumeno podlogo, ki pada v redkih vertikalnih gubah.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.