Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kurbosov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Kurbosov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Ob cesti, vodi skozi zaselek Spodnja Bačkova, med dvema mogočnima topoloma. Spodnja Bačkova 9

Sedanji lastniki vedo povedati, da sta dala razpelo po prvi svetovni vojni postaviti nekdanja lastnika posestva Maksimiljan in Marija Zemljič. Natančen razlog postavitve sicer ni znan, po pripovedovanju pa naj bi bilo postavljeno v zahvalo za Marijino okrevanje po bolezni. Ker je razpelo brez podstavka raslo neposredno iz tal, je les segnil in se je leta 1984 podrlo. Še istega leta so gnil les odrezali in razpelo postavili na podstavek. Leta 1990 so nepridipravi ukradli prvotni Marijin kipec, maja 1994 pa je razpelo podrl veter. Sedanji lastniki so ga že čez kak mesec postavili nazaj. Novo razpelo je izdelal kar sedanji lastnik Slavko Kurbos, Marijin kipec pa je nadomestil novi, ki ga v beton vlil Tomažič iz Trstenika.

Leseno razpelo stoji na visokem betonskem podstavku v obliki valja. Lesena konzola s podobo angela z napisnim trakom nosi Marijin kipec iz betona, nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama, razpelo pa na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha. To na temenu krona iz pločevine izdelana zvezda s Kristusovim monogramom IHS, pod njo pa je pritrjen v lesu izveden napisni trak, na katerem je vpisano INRI. Kristus je nagnil glavo na stran. Izredno suhljato telo mu okrog bokov ovija plosko nagubana bela opasica. To na strani bogati motiv draperije, ki se Kristusu spušča pod kolena. Marija stoji s sklenjenima rokama. Oblečena je v belo spodnje oblačilo, prevezano z vrvjo, s katero ima v prednjem delu pritrjen še rjav trak, in modro ogrinjalo, ki ji pokriva tudi glavo. Marijina oblačila so nagubana v izrazito tankih, »mokrih« vzporednih gubah.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.