Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kužni križ (pomorni križ), kamnito stebrasto znamenje
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Kužni križ (pomorni križ), kamnito stebrasto znamenje
There are no translations available.

Na križišču vrh slemena, na meji med Bačkovo in Zagajskim Vrhom. Spodnja Bačkova 35
29_1_Kuzni_kriz
Letnica na križu 1618 priča, da so znamenje postavili že v začetku 17. stoletja. Kljub temu je na vojaškem zemljevidu iz jožefinske dobe približno na tem mestu vrisan le lesen križ. Zadnikar navaja, da so znamenje postavili v spomin na kugo meseca julija leta 1618. Ker je stalo na gomili, se je začelo nagibati, ko pa so okoli leta 1900 gomilo znižali, so v njej našli ostanke treh kužnih mrličev. Ni povsem znano, kdaj se je križ odlomil. Zadnikar že leta 1960 omenja, da je križ zvezan z železjem, verjetno pa se je povsem odlomil šele v devetdesetih letih. Jakhel namreč leta 1991 omenja, da je križ gleda v stran in ne sledi postavitvi niš, v ta položaj pa naj bi ga verjetno zavrteli ob rekonstrukciji.

Na nizkem in širšem podstavku stoječ monolitni blok, na katerem stoji nastavek, je v prerezu kvadrat in ima še po gotskem načinu posnete vogale, ki so spodaj ravno odrezani, zgoraj pa se poreza zaključuje z značilnim poznogotskim motivom. Na vrhu trupa so na treh straneh vklesana imena tu pokopanih: NICLAS SIDERITCH (vzhod), CHRISTOF TSROSCHNER (sever), PETER GOLLOB (zahod), južna stran je brez imen. Zadnikarjeve omembe rdeče in rumene barve dokazujejo, da je bilo znamenje nekoč poslikano. Kapitelni zidec z bogatim profilom je usločen in položno pristrešen. Nastavek je prizmatičen in ga v celoti zavzemajo poglobljena polkrožna polja. Na vrhu je nekoč stal križ, ki danes stoji na tleh ob znamenju. V čelno stranico križa je vklesan napis: I N 1 6 1 8 I V L Y, na drugi strani pa Kristusov monogram IHS. Kraki križa so prav na koncu malo razširjeni in so polkrožno zaključeni. Znamenje med obravnavanim gradivom izstopa tako s svojo starostjo kot tipološko. Marijan Zadnikar ga slogovno uvršča med gotiko in renesanso. Obrezani robovi so značilnost gotike, medtem ko je celota s profili krovne plošče in obliko nastavka s polkrožnimi stranicami že renesančno oblikovana.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.