Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Molehova kapela, znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Molehova kapela, znamenje z nišo
There are no translations available.

V neposredni bližini hiše ob cesti, ki vodi iz Ženjaka na Spodnjo Ročico. Benediški Vrh 3

Domačini vedo povedati, da je v 19. stoletju tu stal križ, ki se je podrl. Ker bi naj Caf iz bližnje soseske vsako noč na tem mestu videval goreti luč, so se odločili postaviti znamenje. Tedanji lastnik posestva Jožef Vogrinec ga je dal postaviti leta 1901. Pri kopanju temeljev so naleteli na človeške kosti, kar priča o tem, da je nekdanji križ verjetno označeval grob kužnih mrličev. Znamenje je bilo nazadnje obnovljeno leta 1997, vendar so se kmalu zatem pri obnovi ceste na fasadi pojavile razpoke.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik. Nad visokim, nekoliko širšim zidanim in ometanim podstavkom se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Prednjo stranico tik nad podstavkom členi velika šilastoločno zaključena niša, ki jo zapira razčlenjen zastekljen lesen okvir. Živ rob odprtine v zgornjem delu, kjer se začne linija ukrivljati proti vrhu, preko ajdovega zrna preide v obrezanega. Stena na vrhu z vseh strani, tudi v trikotnem čelu pod streho, rahlo lijakasto izstopi. V zadnji steni je visoko postavljena manjša okrogla odprtina. Kapelo pokriva dvokapna pločevinasta streha. V sprednjem delu je še viden podstavek, na katerem je nekoč verjetno stal križ.

Niša je v tlorisu polkrog. V njej je v spodnjem delu naslikan vzorčast svetlo rjav zastor, v zgornjem modro nebo, posuto z zlatimi in srebrnimi zvezdami. Na lesenem podstavku stoji solidni izdelan kip Lurške Matere Božje iz lesa. Marija s sklenjenima rokama in pogledom uprtim v nebo, stoji na podstavku, ki posnema skale votline. Oblečena je v obvezno belo obleko z modrim pasom in belo ogrinjalo s srebrno podlogo, posuto z zvezdicami. Na glavi ima pločevinasto krono, preko desnice ji visi rožni venec. Nad njeno glavo je v stropu niše v reliefu izveden belo pobarvan svetniški sij.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.