Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Perkov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 20 Sep 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Perkov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Pred hišo ob cesti iz Treburšaka v Žice. Spodnja Ročica 13

Križ je dal leta 1923 postaviti Jurij Zemljič iz Zgornje Ročice v zahvalo, da se je iz služenja vojaškega roka srečno vrnil sin Blaž. Nazadnje je bil obnovljen leta 1995. Tedaj je novo razpelo izdelal Jože Bratuša iz Žic, kipe pa je na novo prebarval Vrečič Dani iz Svete Ane.

Leseno razpelo stoji na visokem, kot miza oblikovanem betonskem podstavku s profiliranim zgornjim robom. S prednje strani ga ob robovih krasita po en ozek vrezan žlebič, ki se mu v spodnjem delu priključi na vsaki strani še po eden. Konično oblikovana lesena konzola nosi Marijin kipec iz lesa, nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama, razpelo pa na vrhu ščiti še večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha. To na temenu krasi preprost kovinski križ, pod njo pa je pritrjena pločevinasta tablica z napisom INRI. Kristusovo na stran nagnjeno glavo krona trnjeva krona, boke pa mu ovija v ozkih vzporednih gubah nabrana opasica bele barve z bogateje obravnavanim motivom draperije na desni strani. Marija ima roki sklenjeni v molitvi. Oblečena je v obleko rožnate barve, ki jo od pasu navzdol razgiba nekaj močnih vzporednih gub in modro ogrinjalo, ki ji pokriva tudi glavo.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month September 2018 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2
week 36 3 4 5 6 7 8 9
week 37 10 11 12 13 14 15 16
week 38 17 18 19 20 21 22 23
week 39 24 25 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.