Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Peserlova kapela, kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 16 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Peserlova kapela, kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Na travniku ob magistralni cesti Lenart – Gornja Radgona, nekaj sto metrov oddaljena od Senekovičeve domačije. Trstenik 7
34_1_Peserlova_kapela
Kapelico je dal po vrnitvi iz Soške fronte, kjer je bil ranjen, leta 1918 postavit Jože Peserl. Posvečena je bila leta 1925 in nazadnje obnovljena leta 1991.

Kapelica je v tlorisu vzdolžni pravokotnik s petosminskim zaključkom. Nad vhodom se v liniji fasade dviguje zidan zvonik, v katerem je še danes zvonček. V prednjem delu kapelico po gotskem načinu obstopita nestopnjevana zunanja opornika s strešicama, postavljena v linijo fasade. To nad nizkim, rahlo izstopajočim talnim zidcem, ki obdaja celotno kapelico, členijo pasovi rustike, ki se nadaljujejo še na stranski stranici opornikov. Rustika sega skoraj do vrha opornikov, zaključuje pa jo tanek profiliran rob. Vratno odprtino zaključuje šilast lok. Zapirajo jo močna lesena in deloma zastekljena vrata. V spodnjem delu ima živ rob, kjer pa začne linija prehajati v krivuljo šilastoločnega zaključka, je rob profiliran na gotski način. Vratno odprtino nad rustiko obstopita pilastra z bazama, vendar brez kapitelov. Pilastra segata malenkost nad višino opornikov, približno v tej višini pa je nad vrati v ometu izvedena prazna zidna plošča. Fasada v zgornjem delu do nastavka zvonika sledi liniji dvokapne strehe. Stranski steni predirata šilastoločni okenski odprtini, ki ju uokvirjata v ometu izvedena rusticirana okvirja. Okni zapirata lesena okvirja z zasteklitvijo. V stranskem pogledu sta nad zunanjima opornikoma vidna profilirana ostanka nekdanjih kapitelov pilastrov, ki sta nosila preklado. Stranski in zadnjo steno na vrhu členi profiliran venčni zidec s kockasto oblikovanim spodnjim pasom. Poleg tega imata stranski steni v ometu izvedeno členitev, kot bi bili zidani iz večjih pravokotnih blokov. V zadnji stranici kapelice je manjša okrogla odprtina. Kapelica je krita z rdečimi opečnimi strešniki. Zvonik predirajo tri velika, šilastoločna okna, zaprta z lesenimi naoknicami. Krit je z razgibano koničasto pločevinasto streho, ki jo na vrhu krona papeški križ s tremi prečkami, stoječ na dvojnem okroglem podstavku. Kraki križa imajo deteljičaste zaključke. Zvonik členijo v omet vrezane horizontalne črte. Pod fasadnim oknom je v omet vrezana letnica posvetitve 1925. Do kapelice vodijo tri stopnice; med drugo in tretjo je manjši podest.

Vhodni križno grebenasto obokan prostor v notranjščini od oltarnega dela ločuje polkrožno oblikovana rahlo izstopajočo slavoločna stena. V spodnjem delu ga členi rahlo izstopajoč talni zidec, ki se nadaljuje še na slavoločno steno. Oltarni del je za stopnico dvignjen in znotraj polkrožno oblikovan. Za oltarno mizo je manjša polkrožna niša, v kateri stoji solidno izdelan lesen kipec Srce Jezusovo. Kristus je oblečen v tradicionalno belo spodnje oblačilo ter rdeč plašč s temno zeleno podlogo in zlato obrobo. Na zadnji steni sta levo in desno ob Kristusu precej naivno naslikana angela, ki s sklenjenima rokama klečita na oblakih.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.