Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Prosičeva kapela, znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 16 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Prosičeva kapela, znamenje z nišo
There are no translations available.

Na dvorišču odmaknjene kmetije. Trotkova 7

O nastanku znamenja ni podatkov. Možno je, da je bilo postavljeno že pred koncem 19. stoletja, saj je na hlevu je še danes vidna letnica 1876, zagotovo pa je že stalo leta 1918, ko so sem prišli Prosiči iz Prekmurja.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik. Nad visokim, nekoliko širšim zidanim in ometanim podstavkom se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Prednjo stranico malo nad podstavkom členi s potlačenim lokom zaključena niša, ravno taki, le nekoliko ožji niši členita stranski steni. Trikotno čelo fasade obdaja preprost izstopajoč okvir. Pod njim teče lijakasto oblikovan venčni zidec, ki obdaja vse stranice znamenja. Zadnja stena ima trikotno čelo oblikovano enako kot prednja. Dvokapna streha je krita z rdečimi opečnimi strešniki. Na prednji strani jo na vrhu krasi nenavadno oblikovan papeški križ s tremi prečkami in trikotnim zaključkom na vrhu.

V nišah so vidni ostanki poslikave. V fasadni sta dokaj dobro ohranjeni gornji dve tretjini slike, ki prikazuje poklon sv. Treh kraljev. Marija, oblečena v rdečo obleko z belim ovratnikom in modro ogrinjalo ter z belo naglavno ruto z malim Kristusom v naročju sedi v lesenem hlevčku. Sv. Jožef, oblečen v vijolično oblačilo, se nagiba naprej izza enega od stebrov hlevčka. Dva kralja sta v poklonu pred Marijo, črni kralj pa stoji za njima. V niši na desni stranski steni je zelo slabo viden lik svetnice, v niši na levi pa ravno tako slabo ohranjena poslikava Srce Marijino.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.