Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Repoluskov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Repoluskov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

V neposredni bližini hiše na križišču, kjer se od ceste iz Spodnje Bačkove proti Zagajskemu Vrhu odcepi cesta proti Sv. Ani. Spodnja Bačkova 30
38_1_Repoluskov_kriz
Današnji lastniki vedo povedati, da je na mestu sedanjega razpela verjetno že pred desetletji stal križ, ki se je podrl. Sami so lesena kipa Marije in Kristusa s tega križa našli na podstrešju. Leta 1998 so ju dali obnoviti in vključili v sedanji križ. Razpelo je tokrat izdelal Rajmund Lebreht, ki je tudi obnovil oba kipa. Marija je bila ponovno obnovljena leta 2002.

Leseno razpelo stoji na visokem betonskem podstavku, pokritem s širšo betonirano ploščo. Nizka profilirana lesena konzola, pod katero je pritrjena lesena tablica z letnico 1998 in napisom R.A.J.S. (?, Ana, Janez, Silva), nosi Marijin kipec iz lesa. Nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama, razpelo pa na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha. To na temenu dopolnjuje pločevinast križ v žarkih, stoječ na dvojnem podstavku, pod njo pa je pritrjena pločevinasta tablica z napisom INRI. Kristusovo rahlo na stran nagnjeno glavo krona trnjeva krona, izpod katere mu po obrazu polzijo kapljice krvi. Kri mu polzi tudi iz ran na strani, rokah in nogah. Boke mu ovija precej ploskovito obravnavana bela opasica, z do kolen segajočo draperijo ob strani. Marija ima roki sklenjeni v molitvi. Oblečena je v modno krojeno obleko živahne rdeče barve, ki jo dopolnjujeta ovratnik in pas bele barve, ter modro ogrinjalo s svetlo zeleno podlogo in belo obrobo, ki ji pokriva tudi glavo. Oba kipa je izdelala spretna roka rezbarja, ki se je še posebej potrudil pri oblikovanju Marijinega oblačila.
Razpelo obdaja nizka lesena ograja.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.