Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Rolejev križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Rolejev križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Ob cesti v naselju, v neposredni bližini hiše. Benediški Vrh 56
39_1_Rolejev_kriz
Križ je dal po vrnitvi iz prve svetovne vojne postaviti Anton Zemljič. Ker se je podrl, so ga leta 1975 postavili na novo. Tedaj so tudi izdelali novo razpelo. Nazadnje je bil križ obnovljen leta 1998, ko so le prebarvali oba kipca.

Leseno razpelo stoji na širokem in nizkem podstavku, obloženem s keramičnimi ploščicami. Profilirana konzola, ki jo s čelne strani krasi stiliziran cvet, nosi majhen kovinski kipec Srce Marijino. Nad njo je večji, ravno tako kovinski kip Križanega. Ob sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama, razpelo pa na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha. Ta je na temenu okrašena s pločevinastim petelinčkom - vetrnico. Kristusovo močno nazaj nagnjeno glavo krona trnjeva krona. Njegove rane so oškropljene s kapljicami krvi. Boke mu ovija bela opasica, ki se v gostih vzporednih gubah nabere v dokaj ozek trak, se ob strani zavozla v bogat vozel in pade v redkejših gubah skoraj do kolen. Marija ima roki sklenjeni v molitvi. Oblečena je v belo obleko in modro ogrinjalo. Glavo ji pokriva bela naglavna ruta. Križ med obravnavanim gradivom izstopa tako po materialu, iz katerega sta izdelana oba kipa, kot po ikonografskem tipu Marije. Kristus je edinstven tudi zaradi močno nazaj nagnjene glave in načina oblikovanja opasice, sicer pa sta tako Kristus kot Marija solidna obrtniška izdelka.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica:
Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.