Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Strmšekov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Monday 15 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Strmšekov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Na samem ob cesti, ki vodi iz Trstenika na Zagajski vrh, nedaleč od križišča, kjer se odcepi cesta za Drvanjo

Križ je dal po srečni vrnitvi iz prve svetovne vojne leta 1919 postaviti Berič Jakob. Letnica 1998, ki je vpisana v betonski podstavek križa, verjetno zaznamuje zadnjo obnovo. Lesen Marijin kipec so leta 1999 ukradli, a je bil vrnjen.

Lesno razpelo stoji na nizkem in ozkem betonskem podstavku, v katerega je vpisano S. 1998 S. / ZINKA / JANEZ / ANZA. V spodnjem delu, kjer je nekoliko širše, je vanj vrezan napis J J B 1919. Močno profilirana konzola nosi Marijin kipec iz lesa, nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama, razpelo pa na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha, ki jo na temenu krona preprost kovinski križ, stoječ na krogli. Pod strešico, ki ščiti Kristusov kip, sta vidni črki RI; verjetno ostanek nekdanjega napisa INRI. Kristusovo sklonjeno glavo krona trnjeva krona. Iz ran na strani, rokah in nogah mu polzi kri. Boke mu ovija v precej ostrih in mestoma vzporednih gubah razgibana bela draperija, prevezana z vrvjo. Marija ima roki prekrižani na prsih. Oblečena je v rdeče spodnje oblačilo ter moder plašč s sinje modro podlogo in zlato obrobo, ki ji pokriva tudi glavo. Velike ploske površine plašča razgibavajo tim. papirnate gube.

Razpelo obdaja nizka lesena ograja.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.