Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Toplakov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Saturday 17 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Toplakov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Na slemenu ob hiši. Stara Gora 5

Prvotni križ je dal na tem mestu pred drugo svetovno vojno postaviti Jok Žnojd, praded sedanjega lastnika Srečka Toplaka. V petdesetih letih 20. stoletja se je razpelo porušilo, vendar so kipe shranili. Sedanji križ je dal leta 1992 po prometni nesreči postaviti oče Srečka Toplaka Ivan Toplak iz Senarske. Kipe je tedaj popravil Vinko Ploj iz Stare Gore, pobarval pa jih je Alojz Žekš iz Oseka. Kovinske strešice je izdelal Franc Škrlec.

Leseno razpelo stoji na nizkem in ozkem betonskem podstavku. Profilirana lesena konzola, v katero je vrezan napis PLOJ VINKO, nosi lesen Marijin kipec, nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama. Razpelo na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha, ki jo krona kovinski križ v žarkih; ta ima deteljičasto zaključene krake. Pod njo je kovinska tablica z napisom INRI. Kristusovo sklonjeno glavo kronana trnjeva krona, izpod katere mu po obrazu polzi potoček krvi. Kri mu polzi tudi iz ran na strani, rokah in nogah. Okrog bokov se mu ovija bela, do polovice stegen segajoča, ostro nagubana opasica z motivom draperije ob straneh. Marija ima v naročju sklenjene roke. Oblečena je v rdeče obleko in modro ogrinjalo z rumeno podlogo, ki ji pokriva tudi glavo. Marijina oblačila razgibavajo redke, večinoma vzporedne gube.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.