Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Trinkausova kapela (Hujsekova, Kranerjeva kapela), znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Trinkausova kapela (Hujsekova, Kranerjeva kapela), znamenje z nišo
There are no translations available.

Ob Trinkausovi domačiji na koncu doline Drvanje, na mestu, od koder je nekoč vodila cesta do Čolnikovega gradu. Drvanja 38

Znamenje je dal v spomin na umorjeno Ivanko Markuzzi leta 1905 postavil njen oče. Osemnajstletno Ivanko je njen fant zapeljal in jo tik pred porodom leta 1905 umoril v samotnem gozdu.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik. Nad visokim, nekoliko širšim zidanim in ometanim podstavkom se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Prednjo stranico tik nad podstavkom členi s šilastim lokom zaključena niša, ki jo zapira preprost zastekljen lesen okvir. Nišo sta nekoč flankirala dva kanelirana pilastra z bazama in kapiteloma, vendar sta danes ohranjena le še v spodnjem delu, saj je omet na fasadi večinoma odpadel. V trikotnem zaključku je še viden ostanek lijakasto oblikovanega okvirja in letnica nastanka 1905. Stranski steni členi lijakasto oblikovan venčni zidec. Hrbtna stranica je v zgornjem delu oblikovana enako kot prednja, poleg tega jo zgoraj predira manjša okrogla odprtina. Znamenje pokriva pločevinasta dvokapna streha, z dekorativno obdelanim robom na prednji strani, ki se v zadnjem delu zaključi na zatrep.

V niši stoji lesen kip Brezmadežne. Marija z razširjenima rokama stoji na zemeljski obli, lebdeči na oblakih. Oblo ovija kača z jabolkom v žrelu, ki ji Marija z nogo tare glavo. Marijino glavo obdaja venec zvezd, oblečena je v belo obleko, prepasano z zlatim pasom in dokaj mehko nagubano modro ogrinjalo z rdečo podlogo in zlato obrobo. Z zlato barvo so poudarjene tudi gube ogrinjala in obleke. Marijin kip se predvsem z oblikovanjem obraza uvršča med kvalitetnejše primerke svoje vrste, vendar je ob zadnji obnovi nerodna roka zelo nespretno poudarila gube na Marijinim oblačilu in kipu odvzela del njegove originalne lepote.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.