Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Urlihova kapela (Bračkova, Babičeva, Trstenjakova kapela), kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Urlihova kapela (Bračkova, Babičeva, Trstenjakova kapela), kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Na travniku blizu Trstenjakove domačije, ob glavni cesti, ki vodi iz Benedikta v Negovo. Trotkova 18
45_1_Urlihova_kapela
Kapelico je dal leta 1843, trideset let po vrnitvi iz Napoleonovega vojnega pohoda v Rusijo, postaviti Franc Plavec. To dokazuje tudi v prag vklesan napis 18 FRANZ PLAVEZ 43. Nazadnje je bila obnovljena leta 1998. Ker so nepridipravi tri leta pred obnovo ukradli prvotni Marijin kip, je ob obnovi sedanjega izdelal Rajh Dani iz Spodnje Ščavnice. Kapelo je tedaj poslikala dr. Senja Trstenjak iz Ljubljane, ki je tudi nekoliko spremenila Marijin kip. Kapelica je bila blagoslovljena 27. avgusta 1999.

Kapelica je v tlorisu vzdolžni pravokotnik s polkrožno izbočeno zadnjo stranico. V zadnjem delu se dviguje zidan zvonik, v katerem naj bi bil nekoč zvonček. Fasadna stena je v vsej širini odprta. Odprtino, ki jo zapirajo preprosta vrata iz kovinskih palic, flankirata polstebrička s plitikima bazama in ploščatima kapiteloma, ki stojita na precej visokem podzidku iz pravilno oblikovanih kamnov, vezanih z malto. Stebrička nosita polkrožni lok, fasado pa zgoraj členi še izstopajoča obroba trikotnega zaključka. Stranski steni tik nad podzidkom, ki zaradi poševnega terena v zadnjem delu popolnoma izgine, členita plitki slepi niši, zaključeni s potlačenim lokom, kjer so svoje mesto našle poslikave. Steni proti vrhu in proti zadnjemu delu izstopita, nato pa na stranicah in v zadnjem delu kapelice zgoraj lijakasto preideta v gladek venčni zidec. Dvokapna streha, ki v zadnjem delu sledi obliki polkrožnega zaključka, je pokrita z rdečimi opečnimi strešniki. Zvonik, ki je v spodnji tretjini opasan s preprostim venčnim zidcem, predirajo štiri pravokotne odprtine. Pokriva ga šotorasta pločevinasta strešica, na vrhu kronana s preprostim kovinskim križem. Do kapelice vodita dve betonski stopnici in dvignjen prag.

Na čelni stranici kapele je v pravokotniku upodobljeno božje oko, pod njim napis BOG NAS VIDI. Levo stransko nišo krasi upodobitev Poklona svetih treh kraljev. Marija, ogrnjena v modro ogrinjalo sedi pred hlevčkom in drži v naročju dete Jezusa. Ob njej je sv. Jožef, ki se naslanja na palico. Trije kralji Jezusu prinašajo darila. V desni stranski niši je precej nenavadna upodobitev Marije.

Notranjščina je obokana s plitkim banjastim obokom. Na stropu so na živo-modrem ozadju v vogalih naslikani štirje evangelisti, ob stranicah nad njimi nadangeli Rafael, Gabriel, Mihael in Sariel, označeni z napisi, v poljih nad evangelisti pa ravno tako z napisi označeni nadangeli Gabriel, Metaron, Nataniel in Kemuel. V sredini je upodobljeno sonce, okrog njega se trikrat zvrsti napis SVET in enkrat KADEŠ. Na zadnji steni je na levi strani naslikan mož v belo-modrem oblačilu, pod njim je napis YHWH, na desni cerkvica z zvonikom in ob njej klečeča žena v črnem oblačilu z belo oglavnico ter napis INRI. Na oltarni mizi je napis (nekatere črke manjkajo) FRANC PLAVEC JE OBLJUBIL DEVICI MARIJI, …POS…KAPELO, ČE PRIDE ŽIV DOMOV. …1998 JE KAPELO …NOVILA DRUŽINA MARTINA IN VERE …RSTENJAK S PRIJATELJI. Pod napisom je naslikan prizor nesreče s konji, levo od prizora snopi žita in okostnjak s koso, desno klečeča moška figura. Nad oltarno nišo je napis QUIDQUID AGIS PRUDENTER AGAS ET RESPICE FINEM / KARKOLI DELAŠ, DOBRO DELAJ IN GLEJ NA KONEC. Na levi stranski steni je na oblaku upodobljena sv. Uršula v rdeče-beli obleki in razkošnem rdečkastem, s krznom obrobljenem ogrinjalu, znotraj posutem z zlatimi zvezdicami, ki ga razpira z rokami. Pod njo je množica otrok, pod prizorom pa napis SV. URŠULA – POMAGAJ. Na desni stranski steni je naslikan sv. Jožef v delovni obleki in s predpasnikom. Na desnici mu sedi Jezušček, pod Jožefom pa je naslikano mizarsko orodje. Nad Jožefovo glavo je napis BODI MI DOBER ATA KAK JOŽEF. Pod prizorom je podpisana dr. Senja Trstenjak. Na oltarni mizi stoji lesen Marijin kip. Marija stoji s sklenjenima rokama. Oblečena je v belo haljo z zlatim pasom in temno modro ogrinjalo s sinje modro podlogo in zlato obrobo. Svete in druge osebe so naslikane z naivno preproščino, v vsebinskem smislu pa se v poslikavah krščanska tradicija prepleta z avtoričinim gledanjem na astronomijo in njeno osebno ikonografijo.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.