Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Zormanova kapela (Joževa, Kranerjeva kapela), kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 16 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Zormanova kapela (Joževa, Kranerjeva kapela), kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Na travniku, nekoliko odmaknjena od ceste, ki teče po dolini Drvanje, na mestu, kjer se odcepi pot do Zormanove domačije. Drvanja 21
47_1_Zormanova_kapela
Legenda pripoveduje, da je ob cesti strašilo, to pa naj bi bil po pripovedovanju domačinov tudi razlog, da sta dala leta 1910 Marija in Jože Zorman postaviti kapelico. V kapelici je bil sprva ob kipu Lurške Matere Božje še lesen kipec sv. Bernardke, vendar so ga lastniki v šestdesetih letih prinesli v benediško cerkev. Tam je bil do sredine sedemdesetih let, ko ga je sedanji župnik vrnil lastnikom, ki ga (vsaj zaenkrat) niso postavili nazaj v kapelico. Kot kaže letnica na fasadi, je bila kapelica nazadnje obnovljena leta 1998.

Kapelica je v tlorisu kvadrat s petosminskim zaključkom. V sprednjem delu se dviguje lesen, v pločevino oblečen zvonik. Fasado predira šilastoločna vratna odprtina, ki jo zapirajo lepo izdelana lesena, delno zastekljena vrata, ob straneh pa jo bližje vogaloma stavbe členita lizeni. Ti se spodaj iztečeta v talni zidec iz pravilnih kamnitih blokov, vezanih z malto, ki obdaja celotno kapelico, zgoraj pa v rahlo izstopajoč okvir trikotnega čela. Čelo krasi na omet naslikan motiv božjega očesa, na horizontalni stranici okvirja pa je napis BREZMAD. GOSPA PROSI ZA NAS 1910-1998. Stranski steni predirata šilastoločni okenski odprtini, zaprti z lepo izdelanima lesenima zastekljenima okvirjema, ki posnemata gotske oblike. Proti vogaloma ju členita enaki lizeni kot fasado, vendar se ti tokrat na vrhu iztečeta v prazno. Stranski in zadnjo steno členi še bogato profiliran venčni zidec. V zadnji steni je visoko postavljena manjša okrogla odprtina. Kapelo pokriva dvokapna pločevinasta streha, ki se v zadnjem delu izteče skladno s petosminskim zaključkom, v prednjem delu pa jo bogati dekorativen pas. Zvonik predirajo štiri manjša šilastločna okenca, zaprta z lesenimi naoknicami. Pokriva ga preprosta neogotska pločevinasta strešica, ki jo krona na vitkem podstavku stoječa krogla s patriarhovim križem z dvema prečkama. Kraki križa imajo deteljičaste zaključke. Do vrat vodi ena stopnica.

Notranjščina je obokana s križnorebrastim obokom. Lesena in pobarvana rebra slonijo na preprostih konzolah. Obok na križišču reber krasi prazen lesen sklepnik.

Na zidani oltarni mizi stoji solidno izdelan kip Lurške Matere Božje. Votlino prikazovanja ponazarjajo na steni v ozadju naslikane skale. Marija ima sklenjeni roki in pogled uprt v nebo. Oblečena je v za ta ikonografski tip nenavadno rožnato obleko z modrim pasom ter belo ogrinjalo s pastelno zeleno podlogo in zlato obrobo, ki ji pokriva tudi glavo. Oblačila padajo v dokaj mehkih gubah. Glavo, ki jo obdaja v pozlačenih kovinskih črkah izveden napis BREZMNADEŽNO SPOČETJE SEM, ji krasi iz pločevine izdelana pozlačena krona. Preko roke ji visi pozlačen rožni venec.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.