Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Župecova kapela (Jagričeva, Hujsekova kapela), mnogokotna kapelica
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Župecova kapela (Jagričeva, Hujsekova kapela), mnogokotna kapelica
There are no translations available.

Ob cesti, ki vodi skozi zaselek Spodnja Bačkova, v neposredni bližini hiše. Spodnja Bačkova 24
48_1_Zupecova_kapela
Domačini vedo povedati, da sta dala leta 1871 kapelico v zvezi z zdravjem postaviti sestra in brat (ali dve sestri) iz družine Jagrič. Prvotni Marijin kip naj bi okrog leta 1940 župnik Gomilšek odnesel v župno cerkev v Benediktu in v zameno prinesel sedanjega. Kapelica je bila nazadnje obnovljena konec sedemdesetih, Marijin kipec pa v začetku osemdesetih let.

Kapelica je v tlorisu razpotegnjeni šesterokotnik. Fasadno steno predira velika pravokotna vratna odprtina, ki jo zapirajo iz kovinskih palic izdelana vrata. Ta imajo v zgornjem delu iz istih členov izoblikovan napis 1 8 J J 7 1. Odprtino flankirata v izrezane vogale postavljena polstebra s prstanasto oblikovanima kapiteloma in ploščo na vrhu. Fasado nad vrati bogati še v ometu izveden motiv horizontalnih pasov in slepa trikotna niša s porezanima spodnjima vogaloma nad njim. Stranski steni ob fasadi členita manjši, s potlačenim lokom zaključeni slepi niši. Kapelico z vseh strani obdaja lijakasto oblikovan venčni zidec. Pokriva jo šotorasta pločevinasta streha, ki jo na vrhu krona vstran zasukan kovinski papeški križ s tremi prečkami, stoječ na podstavku, sestavljenem iz večje in manjše krogle, povezanih s stožčastim vmesnim členom. Kraki križa imajo deteljičaste zaključke.

Notranjščina je obokana z zelo plitkim kupolastim obokom. Na poševni stranici ob vhodu se naslanja širok potlačen lok. Kapelico, ki je ena najzanimivejših med obravnavanim gradivom, odlikuje za te kraje nenavadna tlorisna zasnova, arhitekturni členi pa so izdelani nekoliko nerodno, kar je posledica vaškega okolja, v katerem je nastala.

Na zidani oltarni mizi v zastekljeni omari stoji solidno izdelan lesen kip Brezmadežne. Marija z razširjenima rokama stoji na zemeljski obli. Oblo ovija kača z jabolkom v žrelu, ki ji Marija z nogo tare glavo. Marijino glavo obdaja venec zvezd, oblečena je v belo obleko, prepasano z zlatim pasom ter modro ogrinjalo z zeleno podlogo in zlato obrobo, glavo pa ji pokriva bela oglavnica. Obleka ji v vzporednih gubah od pasu pada proti tlom, ogrinjalo razgibavajo mehke gubah, ki pa nimajo pravega volumna.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.