Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Beričeva kapela (Šabjanova kapela), kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Beričeva kapela (Šabjanova kapela), kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Ob cesti, ki po vrhu slemena vodi iz Trstenika na Zagajski Vrh. Trstenik 13
01_1_Bericeva_kapela 01_2_Lesen_kip_svetnika
Križ je stal v neposredni bližini hiše na križišču, kjer se cesta iz Benediškega Vrha spusti v dolino Drvanje. Benediški Vrh 68.Kot je razvidno iz dokumentov, je dala kapelico za znesek 500 goldinarjev leta 1897 postaviti Apolonija Vakaj. S tem je izpolnila zavezo iz leta 1894 napisane oporoke. Sedanji lastniki so povedali, da ni bila notranjščina kapelice še nikoli obnovljena, saj kapelico sproti obnavljajo le od zunaj. Kapelica je v tlorisu vzdolžni pravokotnik s petosminskim zaključkom. V sprednjem delu se dviguje lesen, v pločevino oblečen zvonik. Fasado predira široka, s šilastim lokom zaključena vratna odprtina, ki jo zapirajo lesena, delno zastekljena vrata. Na vogalih jo členita pilastra s preprostima kapiteloma, ki segata skoraj do višine venčnega zidca. Nad močno profiliranim venčnim zidcem, ki poteka okrog celotne kapelice, je v trikotnem čelu v drugačni strukturi ometa izrisan križ. Stranski steni predirata šilasto zaključeni okenski odprtini, zaprti z zastekljenima lesenima okvirjema. Na vogalih ju členita pilastra, oblikovana enako kot tista na fasadi. Kapelo obdaja precej visok talni zidec, narejen iz pravilno rezanih večjih kamnitih blokov, ki pod pilastri v liniji z njimi izstopi. Pokriva jo rdeče prepleskana pločevinasta streha. Zvonik, v katerem je še danes zvonček, predirajo štiri velika, rahlo šilasto zaključena okna, zaprta z lesenimi naoknicami. Pokrit je z razgibano koničasto pločevinasto streho, ki jo krona križ, stoječ na krogli. Kraki križa imajo deteljičaste zaključke. Nekoč sta ob kapelici rasla dva topola, kar je mogoče videti na stari fotografiji, ki jo hranijo na domačiji. Tudi na fotografiji iz leta 1972 kapelico obstopata dve drevesi, verjetno lipi, ki so ju kasneje posekali.

Strop notranjščine v prednjem delu krasijo naslikana gotska rebra, ki jih obeh straneh krasi naslikan dekorativen pas in v trikotnih poljih ob stikih reber rastlinski ornament. Prednji del je od oltarnega ločen z rahlo izstopajočim šilastoločno oblikovanim slavolokom. Prehod iz vertikale v ločno obliko premoščata nizka profilirana kapitela. Slavolok krasi na vsaki strani loka po eno marmorirano polje. Na zadnji steni so iluzionistično naslikane tri gotske niše z motivom krogovičja, ki je bogatejši v večji srednji niši. Nad njimi sta na modrem, z zvezdami posutem ozadju, naslikani gotski rebri. Srednjo nišo zapolnjuje naslikano skalovje votline, stranski pa rdeča zastora s svetlejšim vzorcem.

Na zidani, za stopnico dvignjeni oltarni mizi, stoji v sredini lesen kip Lurške Matere Božje, ob njej pa na levi lesen kip svetnika z modelom cerkve v roki in manjši kipec Srce Jezusovo ter na desni lesen kip sv. Janeza Nepomuka, po velikosti pendant svetniku s cerkvijo. Marija je oblečena v tradcioinalno belo obleko z modrim pasom ter ogrinjalo, ki ji pokriva tudi glavo in v lepih drobnih gubah pada proti tlom. Pogled ima uprt v nebo, roki sklenjeni, preko desnice ji pada rožni venec. Svetnik s cerkvijo se obrača k Mariji. Oblečen je v belo spodnje oblačilo ter v ostrejših linijah naguban rdeč plašč z zeleno podlogo in zlato obrobo, na glavi pa ima krono. Sv. Janez Nepomuk je oblečen v tradicionalno duhovniško oblačilo, v rokah drži križ, glavo mu obdaja venec zvezdic. Kristusa odeva tradiconalno belo spodnje oblačilo in rdeče ogrinjalo z zeleno podlogo. Kapelica tako po kvaliteti poslikav, kot po kvaliteti in bogastvu kiparske opreme močno izstopa iz obravnavanega gradiva.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič

 

 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.