Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Bernjakova kapela, znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Bernjakova kapela, znamenje z nišo
There are no translations available.

Ob cesti, ki po slemenu vodi iz Benedikta na Trstenik, nedaleč od stanovanjske hiše Bernjakovih. Lovska cesta 32

Po pripovedovanju naj bi dali znamenje zaradi nesreče z vozom, ki pa se je srečno končala, postaviti Zadravci leta 1902. Konec devetdesetih let so nepridipravi iz niše odnesli lesen kipec Sočutne, a je bil na srečo vrnjen. Ob zadnji obnovi kapele leta 2001 je kipec skupaj z večjim lesenim kipom Križanega, visečim na razpelu, ki se dviguje nad znamenjem, obnovil Andrej Borko iz Ihove.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik s petosminskim zaključkom. Nad visokim podstavkom, zidanim iz pravilnih blokov rumenkastega kamna, vezanih z malto, se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Sprednjo stranico nad podstavkom členi niša, zaprta z dekorativno obdelanim zastekljenim lesenim okvirjem, ki ima v spodnjem delu napis POSTAVLJENA 1902 / OBNOVLJENA 2001. Stena se vrhu z vseh strani rahlo lijakasto razširi. Znamenje pokriva pločevinasta streha. Na čelni stranici jo krasi dekorativen pas, na slemenu pa jo krona križ, stoječ na ozkem podstavku s kroglo.

V hrbtno stranico znamenja je vgrajeno leseno razpelo z lepo izdelanim Križanim, ki se dviguje precej nad streho. Kristusovo sklonjeno glavo krona trnjeva krona. Iz ran na strani, rokah in nogah mu polzi kri. Boke mu ovija v mehkih diagonalnih gubah nabrana opasica bele barve z bogatejšim vozlom draperije na levi. Kristusa ščiti manjša dekorativno obdelana pločevinasta strešica. Ravno tako dekorativno obdelana večja pločevinasta streha ščiti razpelo na vrhu, pod njo pa je pritrjena kovinska plošča z napisom INRI.

Notranjščino niše, ki je v tlorisu polkrog, ob straneh krasita dekorativni poslikavi. Lepo izdelan lesen kipec Sočutne je bolj čustvena varianta tega za znamenja dosti redkega ikonografskega motiva. Kristusovo telo zleknjeno počiva v Marijinem naročju, glava mu je omahnila nazaj, ravno tako desnica. Marija z desnico podpira sinovo telo, z levico ga drži za roko. Glavo je rahlo nagnila k mrtvemu sinu. Oblečena je v rdečo obleko in moder plašč z zlato obrobo. Glavo ji pokriva bela naglavna ruta. Kristusa pokriva le do kolen segajoča bela opasica, ki jo razgibajo tanke gube, kot jih je mogoče videti tudi na Marijinem plašču.

Znamenje obstopata visoki smreki. Njegova neposredna okolica je tlakovana z betoniranimi ploščami in rahlo dvignjena nad nivo ceste.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.