Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Doklov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Saturday 17 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Doklov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Pred hišo na pobočju hriba. Negovski Vrh 11

Križ sta dala leta 1920 postaviti Matilda in Anton Dokl iz hvaležnosti, ker jima je ozdravel sin Franc, ki se je ponesrečil pri delu. Leta 1980 je bil obnovljen, ker pa je bil postavljen neposredno v zemljo, je les segnil in se je leta 1998 zrušil. Križ so takoj postavili nazaj, tokrat na betonski podstavek, na katerega je pritrjen s kovinskimi vezmi.

Lesno razpelo je z železnimi vezmi pritrjeno na podstavek, izdelan iz širše betonske cevi, zalite z betonom. Lesena konično oblikovana profilirana konzola nosi Marijin kip iz lesa, nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena z manjšima dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama, razpelo pa na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha, ki jo na temenu krona pločevinast križ v žarkih. Križ stoji na podstavku s kroglo in ima deteljičasto zaključene krake, pod streho pa je pritrjena lesena plošča z napisom INRI. V spodnjem delu je na razpelo pritrjena lesena "škatla", v katero je vrezan in z belo pobarvan napis AMD ter letnica postavitve 1920. Kristusovo nagnjeno glavo krona trnjeva krona. Boke mu ovija z ostrimi vzporednimi gubami oblikovana opasica bele barve, ki jo na desni dopolnjuje do sredine meč padajoča draperija. Marija ima roki sklenjeni pred seboj. Oblečena je v mehko nagubano modro obleko in v pasu prevezan plašč, ki ji pokriva tudi glavo. Kot je razvidno iz lepo izdelanih obrazov in dokaj voluminoznih gub na Marijinem oblačilu, je kipa izdelala spretnejša roka.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.