Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Elblova kapela, kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Thursday 15 Nov 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Elblova kapela, kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

V naselju ob cesti, ki teče po vrhu slemena. Trstenik 25
09_1_Elblova_kapela
Po podatkih iz Jožefinske vojaške izmere naj bi v drugi polovici 18. stoletja nekje blizu mesta sedanje kapele stalo leseno razpelo. Sedanja kapelica je iz leta 1946. Postaviti jo je dal Fran Elbl, da bi se zahvalil za sinovo vrnitev iz vojske in koncentracijskega taborišča Dachau. Gradil jo je Martin Križan, poslikal Matija Maurič iz Negovskega Vrha, lesen kip Srce Jezusovo pa je izdelal Tacl iz Oseka. Kot pove napis nad vrati, je bila kapelica nazadnje obnovljena leta 1993.

Kapelica je v tlorisu vzdolžni pravokotnik. Nad vhodnim delom se dviguje zidan zvonik. Fasadno steno predira predimenzionirana vratna odprtina, zaključena s potlačenim lokom in zaprta z lesenimi, delno zastekljenimi vrati. Le malo nad njo je širok profiliran venčni zidec, ki se nadaljuje na stranski in hrbtno stranico stavbe. Trikotno čelo obdaja izstopajoč, v ometu izveden okvir, isti motiv pa se ponovi tudi na hrbtni stranici kapelice. Stranski steni predirata majhni polkrožni lijakasto vrezani okenski odprtini, hrbtno pa v zgornjem delu v venčni zidec segajoča manjša okrogla odprtina. Dvokapna streha je krita z rdečimi opečnimi strešniki. Zvonik predirajo štiri manjše polkrožne, lijakasto vrezane okenske odprtine. Pokriva ga razgibana koničasta pločevinasta streha, ki jo krona na stožcu stoječa krogla. Vse stranice kapelice na skrajnih koncih členi po ena lizena, ravno tako stranice zvonika, vse odprtine pa obroblja tanek izstopajoč okvir, poudarjen s temnejšo barvo. Kapelico z vseh strani obdaja nizek, rahlo izstopajoč talni zidec. V trikotnem čelu fasade je naslikana angelska glavica in napis REN. 1993, na venčnem zidcu je napis SRCE JEZUSOVO V TE UPAMO in ob vratih letnica 1946.

Notranjščino krasita na omet izvedeni poslikavi na stranskih stenah. Na levi je v pokončnem polju s polkrožnim zaključkom naslikan sv. Frančišek. Pod njim je napis SV. FRANČIŠEK P.Z.N.. Na desni je naslikan sv. Jožef v belo-rumenem oblačilu in z malim Jezuščkom v naročju. Jezušček drži v rokah zacvetelo palico. Pod njim je napis SV. JOŽEF P.Z.N..Na oltarni mizi ob zadnji stani stoji lesen kip Srce Jezusovo. Kristus je oblečen v tradicionalno belo spodnje oblačilo in rdeče ogrinjalo z oranžno podlogo.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month November 2018 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.