Domov

O Benediktu

Občina

Logo

Za občane

Predpisi in dokumenti

Turizem

Društvo kmečkih žena in deklet Benedikt

Iskanje na portalu Občine Benedikt

Čolnikov trg 14
2234 Benedikt
predsednica: Angela RAJŠP
kontakt: 031 829 614

Ob osrednjem društvu za vsestranske športne in športno-rekreativne dejavnosti si je skupina Benedičanov v letu 2002 omislila in v januarju 2003 uresničila željo po ustanovitvi še ene športno-rekreativne veje: Z domovanjem v družinskem gostinskem podjetju Petelin pri Benediktu je skupina ljubiteljev balinarstva ustanovila Balinarski klub Benedikt. Klub s svojo dejavnostjo združuje ljudi, ki čutijo potrebo po sprostitvi po napornem poklicnem delu. Balinanje namreč v človeku sprošča duševno napetost, obenem krepi občutek koncentracije in natančnosti, zato v klubu pričakujejo množično včlanjevanje in sodelovanje na balinišču pri Gostišču Petelin in na balinarskih tekmovanjih vseh vrst in stopenj. Kajti tudi tu velja rek: Zdrav duh v zdravem telesu!
Ko se človek zave svoje poklicne napetosti, se mu utrne misel in želja po sprostitvi ob prijetnem druženju. V težnji po ponovni vzpostavitvi delovnega zanosa si omisli rekreacijo, ki ga bo navdušila. Omisli si metanje balinčkov - balinanje. S tem si namreč krepi občutek koncentracije, natančnosti v doseganju ciljev in ne nazadnje določene tekmovalnosti. In se v gostilni - penzionu Petelin pri Benediktu znajde skupina mož, ki na pobudo gostitelja reče: “Ustanovimo klub, v katerem si bodo lahko Benedičani sproščeno nabirali moči za premagovanje vsakodnevnih naporov!” Pa je Gostinstvo Petelin najprej v letu 2002 napravilo balinišče ob gostinski stavbi. Zima seveda ni primerna za balinanje, zato so ljubitelji balinarstva uresničili zamisel in sredi zime 2003 ustanovili BALINARSKI KLUB BENEDIKT.
Klub ima sedež v Gostilni Petelin. Ker je balinišče na zemljišču tega zasebnega podjetja, z njim upravlja ustanovnik Mladen Petelin, ki klubu tudi predseduje.
Iz pravil kluba je moč razbrati, da bo to društvo zaživelo ob kar zajetnem svežnju klubske dejavnosti. Vsekakor bo osnovni namen druženja rekreacijsko balinanje v tekmovalnem duhu v okviru članov kluba, v katerem želijo kar največ ljubiteljev te, za Benedikt doslej ne ravno uveljavljene oblike športno-rekreativne dejavnosti. Klub bo organiziral tudi odprta tekmovanja za nečlane. Ena izmed osrednjih dejavnosti, zapisana v delovnem načrtu in pravilih kluba, je tudi združevanje v zveze in združenja balinarjev v okviru Slovenije. Kajti združevanje v balinarsko zvezo je pogoj za medklubska in mednarodna tekmovanja.
Z oživitvijo Balinarskega kluba Benedikt je Benedikt bogatejši za še eno športno - rekreativno vejo, zato mu vsa benediška javnost želi kar najuspešnejše napredovanje in dolgoletno udejstvovanje v duhu zapisanih namenov, nalog in ciljev druženja.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtor: Janez Šijanec

logo