Domov

O Benediktu

Občina

Logo

Za občane

Predpisi in dokumenti

Turizem

Čolnikova trta

Iskanje na portalu Občine Benedikt

Univerzitetno mesto Maribor je Občini Benedikt 11. marca 2005 v znak prijateljstva in sožitja poklonila cepič Stare trte – najstarejše žlahtne vinske trte (Vitis vinifera var. sativa) na svetu, vpisane v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov, ki že več kot štiristo let raste in rodi na mariborskem Lentu ob reki Dravi.

Občina Benedikt je potomko Stare trte posadila 14. maja 2005 pri Svetih Treh Kraljih v Slovenskih goricah, v neposredni bližini rojstne hiše Dominika Čolnika. Ob tej priložnosti je mestni viničar mag. Tone Zafošnik Občini Benedikt predal Listino o cepiču Stare trte, znamenito vino, polnjeno v umetniško oblikovano stekleničko Oskarja Kogoja, ter Listino o vinu z žlahtne vinske trte, stare preko 400 let, ki raste na mariborskem Lentu. Modra kavčina ali žametna črnina, kot je ime trti, je ena najstarejših pristnih slovenskih sort.

trta 01          trta 02

Gospodar pridobljene potomke Stare trte je župan Občine Benedikt Milan Gumzar. Kot dober gospodar je župan izbral dva botra (gospoda Franca Škrobarja in gospoda Janeza Erjavca) in trto poimenoval Čolnikova trta. Skrb za Čolnikovo trto je župan zaupal gospodu Zlatku Boraku, ki mu je z listino podelil naziv občinski viničar.

Vsakoletna rez in trgatev Čolnikove trte potekata v organizaciji Občine Benedikt in Društva vinogradnikov Benedikt, katerega predsednik je prav občinski viničar. Pridelano vino je mogoče poskusiti na prireditvi Pokušina mladega vina, ki se odvija vsako leto prvo nedeljo po Martinovem.

Zapisala
Bina ŠIJANEC

                                                 

logo